Kuchnia indyjska, podobnie jak i cała kultura indyjska należy do najstarszych na świecie. Przez wieki wypracowano bardzo aromatyczne dania oparte głownie na warzywach i nasionach. Ich tajemnicą dobrego smaku nie jest wykwintny sposób ich podawania lecz sposób przyprawiania i łączenia smaków. W kuchni indyjskiej na co dzień używają wiele różnego rodzaju przypraw, których odpowiednia kombinacja, podobnie jak dźwięki w muzyce powoduje rewelacyjny efekt końcowy. Podczas warsztatów przygotujemy jedne z najprostszych wegetariańskich dań, które pokażą ideę nadawania im smaku. Skupimy się na północnoindyjskich potrawach takich jak dahl z soczewicy, curry z cukinii, aloo palak czyli szpinak z ziemniakami. Do tego pokażemy jak ugotować prawidłowo ryż basmati. Ostrość potraw schłodzimy zimnym napojem na bazie maślanki - lassi oraz zakończymy słodkimi ladoo.
Wspólnie z Michałem Czachowskim, Goście będą przygotowywać następujące dania:
Dahl - zupa/sos z czerwonej soczewicy na ostro
Curry z cukinii - cukinia w pomidorach z przyprawami
Aloo palak - ziemniaki ze szpinakiem i imbirem
Ryż basmati na sypko
Salty lassi - napój z maślanki przyprawiony aromatycznymi przyprawami na słono
Ladoo - słodkie kulki mleczno kokosowe z kardamonem
Masala Chai - indysjka herbata z mlekiem i przyprawami
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Sea Invest Gabryjelski Kocwa Sp.J., Pawła Włodkowica 4, 50-072, Wrocław Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.